2. Біологічні особливості та сорти махорки

Біологічні особливості
Вимоги до температури
Насіння махорки починає проростати при температурі 7-8 °С. Оптимальна температура для росту і розвитку 20-30 °С. Температура вище 35 °С пригнічує розвиток, а приморозки мінус 2-3 °С призводять до загибелі рослин.
Вимоги до світла
Махорка - рослина довгого дня, прискорює свій розвиток у міру просування на північ, що дає змогу вирощувати її у різних грунтово-кліматичних зонах.
Вимоги до вологи
Вимогливість до вологи висока. Нестача води в грунті викликає підгоряння листя або передчасне їх відмирання. Проте махорка майже не витримує перезволоження грунту.
Вимоги до грунту
Кращими для неї є супіщані й суглинисті чорноземи, темно-сірі та сірі опідзолені грунти. Махорка добре росте у долинах річок, що не сильно затопляються весняними водами.
 
Сорти
В Україні вирощують такі сорти махорки: Високоросла зелена 317, Малопасинковий пехлець 4, Хмелівка 125-с.