2. Історія та поширення картоплі

Природний ареал диких форм багатьох видів картоплі охоплює Центральну Мексику, Центральну Америку, Перу, Болівію, Чилі. Індійські племена у Перу, Еквадорі, Болівії вирощували її за 1 -2 тис. років до н.е. У Європу (Іспанія, Італія та ін.) картопля завезена в 1540 р. (за іншими даними в 1565 р.) під назвою "земляне яблуко". Італійці через подібність до трюфелів назвали її "тартуфоллі".
Приблизно в 1600 році адмірал Рейлех завіз картоплю в Англію і Голландію. Отже ця культура проникла в Європу двома шляхами - через південні країни і через Англію. Перший шлях дав нам власне назву - картопля. З Італії вона поширилася на Північ і Схід, і в середині XVII століття її вже вирощували в Польщі і Західній Україні. Від італійського тартуфоллі - українська назва картопля.
Другий шлях привів до виникнення англійської назви "potato". Причому ця назва була присвоєна помилково, але все-таки прижилася в англійській мові.
За іншими даними в Англію картоплю завіз англійський адмірал (він же відомий пірат) Френсіс Дрейк. Ще задовго до цього серед ботаніків ходили чутки про існування рослин, що дають солодкі бульби, які місцеві жителі називають бататом. Привезені піратом бульби були подібні за описами на бульби батата і були без всякого сумніву названі цим іменем, яке по-англійськи звучить як potato. Між тим з них виросла картопля. Батат і картопля - це зовсім різні рослини. Але в Англії не було людини, яка могла б порівняти ці дві рослини, і тому картопля в англійській мові до цього часу називається бататом. Для розмежування цих двох назв ввели термін "солодкий", яким назвали власне батат (sweet potato).
Рослина картоплі довший час в Європі вирощувалась як квітка (гарно цвіте і пахне) і вважалася отруйною. Так, у Франції лише в 1771 р. Паризька медична академія визнала, що бульби не є небезпечні для споживання. Вперше найбільш широко картопля стала використовуватися в Ірландії, де ця культура вперше замінила хліб.
У цій країні картопля, вірніше її хвороба, спричинила останній голод у Західній Європі. У 1845 році картоплиння пошкодилось фітофторою, що знизило врожайність. Були уражені бульби - насіннєвий матеріал. Площі картоплі в 1846 році масово уразились фітофторою, спричинивши неврожай. Значна частина населення померла від голоду, 2,5 млн. ірландців емігрували до США. Це лихо зменшило кількість населення в Ірландії майже втричі. У ті ж роки знизився врожай картоплі у Німеччині.
У Німеччині картоплю стали широко вирощувати після 1770 року. В XIX столітті площі під картоплею в Європі швидко збільшувалися, хоча після спустошливих спалахів фітофторозу бульб і картоплиння в 1840-1850 pp., цей процес тимчасово переривався.
Світове виробництво картоплі становить близько 300 млн.т з деякими відхиленнями по роках. Основну частину картоплі в світі вирощують країни Європи: Росія, Україна, Польща, Німеччина, Франція, Італія, Білорусь. Головні виробники її на американському континенті - США і Канада, в Азії- Китай та Індія. Всього картоплю вирощують понад 130 країн світу в найрізноманітніших ґрунтово-кліматичних умовах.
Світова площа під картоплею становить близько 18млн. га. В Європі посівна площа займає до 13 млн. га.
Потенціальна врожайність картопляного поля становить для Північної Америки 1400 ц/га, а для Європи близько 1000 ц/га, проте середня врожайність бульб в світі є на рівні 140-160 ц/га (табл. 1).
 
Таблиця 1 - Урожайність картоплі у країнах світу, ц/га
Країна
1996 р.
1997 р.
1998 p.
1999 p.
2000 p.
2001 p.
Білорусь
151
99
109
112
132
120
Польща
203
159
200
157
193
171
Нідерланди
437
443
293
448
448
448
Литва
163
151
136
141
164
127
Данія
367
396
404
395
425
421
Латвія
137
136
118
159
146
135
Естонія
140
124
97
130
153
138
Україна
119
106
101
85
126
108
Бельгія
457
522
413
451
467
431
Росія
113
111
97
97
105
103
Весь світ
167
162
159
153
163
158
В Україні площі під картоплею займають приблизно 1,5 млн.га (табл. 2).
 
Таблиця 2 -   Вирощування картоплі в Україні
Показник
1986-
1990 рр.
1991р.
1994 р.
1996 р.
1997 р.
1998 р.
1999 р.
2000 р.
2001 р.
2002 р.
2003 р.
2004 р.
Площа, тис.га
1477
1533
1527
1549
1577
1513
1412
1629
1604
1590
1587
1556
Урожайність,
ц/га
122
95
105
119
106
101
85
126
108
104
116
133,4
Валовий збір, млн.т
18,1
14,5
16,1
18,4
16,7
15,3
12,2
19,8
17,3
16,6
18,5
20,6
 

Основні масиви її розміщені у Поліссі (близько 60%) та в Лісостепу (30%). Середня врожайність бульб у сприятливі роки досягає 125-130 ц/га, а в приватному секторі, на присадибних ділянках - 200-300 ц/га. Природні умови України дозволяють вирощувати в зоні Полісся та Лісостепу по 200-400 ц/га бульб. Продовольче споживання бульб в Україні становить 120 кг на душу населення.