1. Значення, походження та поширення перили

Значення
Насіння перили містить 40-50% висихаючої технічної олії і до 28% білка. Особливо цінна олія для виготовлення фарб і лаків, які дають дуже тонку та еластичну без тріщин плівку. її використовують в авіаційній, суднобудівній, автомобільній та інших галузях промисловості. Олія має дуже цінні ізоляційні властивості, з неї виготовляють непро-мокаючі матеріали. Придатна олія для виготовлення медичних препаратів.
Макуха багата на білок (до 38%), є цінним кормом для тварин. Перед згодовуванням її добре пропарюють у гарячій воді для вивітрення ефірної олії і зникнення неприємного запаху. З листя добувають ефірну олію, яку використовують у кондитерській промисловості (в Японії), із свіжого листя готують салати. Перила - добрий медонос.
 
Історія та поширення
Батьківщина перили - Східна Азія, де росте велике розмаїття її диких видів. Найпоширеніша в Японії, Китаї, Кореї. В Україні її почали висівати з 1926 року. Найпридатнішою зоною для вирощування перили в Україні є Лісостепова. Урожайність насіння 10-15 ц/га.