1. Значення, поширення та біологічні особливості джуту

Значення та походження
У стеблах джуту міститься 20-25% волокна. Вонодовге, еластичне, міцне, має велику гігроскопічність, але грубе. Використовується для виготовлення мішків, шнурків, драпірувальних тканин. У суміші з бавовняним волокном і вовною придатне для виготовлення різних тканин. У світовому виробництві рослинних волокон у 1962 році джутове займало друге місце після бавовняного. Найбільші посівні площі в Індії, Пакистані. Сіють цю культуру в Японії, Мексиці та інших країнах.
У насінні джуту міститься близько 14% технічної олії.
Батьківщиною джуту вважають Індію.
 
Біологічні особливості
Джут - дуже теплолюбна культура. Сходи йогоз'являються при температурі грунту 16-18°Счерез 4-6 днів після сівби. При пониженні температури польова схожість різко зменшується. Зниження температури до 1-2°С тепла згубно діє на рослини. Оптимальна температура для росту джуту - 25°С.
Має високі вимоги до вологи. Транспіраційний коефіцієнт 635. Проте затоплення не витримує. Світлолюбна рослина короткого дня. Потребує легких за гранулометричним складом родючих грунтів.