1. Значення та біологічні особливості кабачка

Кабачок є кущовою дуже скоростиглою формою гарбузів звичайних (Cucurbitapepo). Його використовують як цінний дієтичний продукт харчування у смаженому, фаршированому, тушеному, консервованому вигляді. З нього виготовляють кабачкову ікру.
В їжу йдуть молоді плоди (7-12 днів), коли насіння ще в зародковому стані, а м'якуш ніжний. У цей час вони містять 7% сухої речовини, 5% вуглеводів, 0,6% білка, 15-40 мг % вітаміну С. Завдяки наявності в них вітамінів, легкозасвоюваних вуглеводів, пектинових речовин, мінеральних солей, плоди цінні для організму, мають лікувальні властивості. їх рекомендують споживати при ожирінні, гіпертонії, цукровому діабеті, захворюваннях нирок, печінки.
Кабачок - цінний корм для худоби, свиней, птиці. Вже через 60-70 днів після сходів плоди їх придатні для згодовування. Батьківщиною кабачка є Америка, звідки був завезений в Європу
 
Біологічні особливості
Із гарбузових культур кабачок найбільш холодостійкий. Це посухостійка культура. Добре росте на південних схилах на грунтах, що добре прогріваються і багаті на органічну речовину.
Таблиця 1 - Сорти кабачка
 
Назва сорту
Рік реєстрації
Зона вирощування
Група стиглості
Аеронавт
1989
П
ранньостиглий
Грибовський 37
1955
СЛП
ранньостиглий
Золотінка
1993
СЛП
ранньостиглий
Одеський 52
1950
СЛП
ранньостиглий
Скворушка
1997
СЛП
ранньостиглий
Цукеша
1992
С
ранньостиглий