Цікаві факти про соняшник

Соняшник піднімає настрій і налаштовує на позитив своїм яскравим виглядом і величезними жовто-гарячим и квітками, які стоять вище будь-яких інших садових квітів. Ціни на соняшник залежать від урожаю, курсових коливань та кон'юнктури на світовому ринку. Для України соняшник є не лише національним символом, але й стратегічною сільськогосподарською культурою.

17 цікавих та маловідомих фактів про сонячну квітку

Всього за півроку рослина може вирости до 2-х метрів, так й взагалі є дивовижною культурою, з якою пов'язано багато цікавих фактів.

  1. Наукова назва соняшника - Helianthus, що перекладається з латині, як сонячна квітка від грецьких слів helius («солнце») и anthemon («квітка»). Доречі, соняшник є єдиною квіткою, зі словом «квітка» у назві.

  2. Батьківщиною соняшника вважається Америка. Історично квіти використовувались в якості ліків, фарбників, продуктів харчування і для виготовлення олії.

  3. Історичні факти та археологічні свідоцтва доводять, що індіанці вирощували соняшники на території США (штати Нью-Мексико та Арізона) ще в 3000 році до нашої ери. Таким чином можна стверджувати що культура була одомашнена значно раніше пшениці.

  4. Величезна квітка соняшника насправді складається із безлічі маленьких квіток, які обожнюють бджоли. Саме тому соняшники висаджують у регіонах, де займаються бджолярством та виготовленням меду.

  5. На стадії зародку у квітки соняшника проявляється унікальна риса, що має наукову назву геліотропізм. Завдяки ній квітка протягом дня постійно розгорнута до сонця - на початку доби на схід, і ввечері на захід. У франції рослина називається Tournesol, що у прямому перекладі означає - розгорнутий до сонця.

  6. Соняшника вважається символом штату Канзас в США і національною квіткою України.

  7. Світовий рекорд з вирощування найвищого соняшника було встановлено в Німеччині Гансом Шиффером, якому вдалося в 2014 році виростити рослину висотою майже в 9 метрів. Рослину з найбільшою квіткою діаметром понад 80 см було занесено до книги рекордів Гіннеса. Її виростив канадський фермер.

  8. Культура має очищувальні властивості і здатна видаляти токсини з грунту, знезаражуючи землю. Саме тому після масштабних екологічних катастроф у Фукусімі і Чорнобилі соняшники массово вирощували для зменшення забрудненості свинцем, мишяком та ураном.

  9. Не всі пелюстки соняшника жовті. Існує багато сортів культури з помаранчевими, та навіть смугастими пелюстками.

  10. Порожню квітку соняшника без насіння можна використовувати в якості природного очищуючого фільтру.

  11. В Європу соняшник потрапив лише в 16 столітті. Спочатку рослину використовували в декоративних цілях і висаджували в садах у багатьох європейських країнах, адже європейці були вражені розмірами і красою жовтогарячих квітів.

  12. Перший запис про видачу патенту на віджим олії із соняшника датовано 1716 роком. Він був виданий в Англії.

  13. Масштабне виробництво соняшникової олії було розпочато в Росії, куди культуру привіз із Голандії Петро І. В середині 19 століття Росія вважалася найбільшим виробником олії в світі.

  14. Соняшникова олія була допущена священнослужителями до вживання під час церковного посту тому її народна назва - пісна олія.

  15. Із соняшника виробляють аналог каучуку.

  16. Геном рослини налічує 3,5 мільярдів базових пар (це більше ніж у людини).

  17. Насіння соняшника багате на різні вітаміни і поживні елементи, тому за харчовою цінністю здатні замінити м'ясо, рибу, яйця та овочі. Вітамін D, який людина отримує від перебування під сонячними променями в складі соняшникового насіння міститься у великій кількості.