4.4. Підготовка бульб картоплі до сівби

Підготовка насіннєвого матеріалу - трудомісткий процес, що передбачає не тільки добре збереження бульб під час зимівлі, а й комплекс робіт навесні.
Насамперед бульби перебирають, відбираючи гнилі, пошкоджені і нестандартні. Якщо восени на зберігання закладались бульби різного розміру, їх сортують на картоплесортувальних пунктах КСП-15; КСП-25 на 3 фракції: дрібну - 30-50 г; середню - 51-80 г і велику - понад 80 г. Великі бульби ріжуть.
Відсортовані для садіння бульби прогрівають на сонці впродовж 2-3-х тижнів до утворення проростків завдовжки 5 мм. їх накривають плівкою, підтримуючи температуру 12-15°С вдень і 5°С вночі.
Пророщують бульби у теплих приміщеннях (15°С), на світлі, з доброю вентиляцією впродовж 15—30 днів. Пророщування особливо ефективне при вирощуванні ранньої картоплі.
Перед садінням або під час садіння, картоплю протруюють. На поверхні бульб містяться бактерії фітофторозу, ризоктоніозу, фомозу, сухої гнилі та інших хвороб. Бульби сильно перезаражуються під час сортування. Тому фунгіциди, що наносяться на поверхню бульб, є своєрідним захисним екраном проти шкідливих організмів. Протруювання зменшує кількість патогенів у 5-7 разів.
Використовують дітан М45 (2,0-2,5 кг/т) проти ризоктоніозу; максим 0,25 FS (0,75 л/т) проти сухої гнилі, ризоктоніозу, гельмінтоспоріозу, звичайної парші, фомозу; полікарбацин (2,6-2,7 кг/т) проти фітофторозу, парші, мокрої гнилі; фундазол, ТМТД. Особливо ефективним є новий протруйник картоплі престиж (1 л/т). Він має фунгіцидну та інсектицидну дію і захищає молоду рослину від ураження хворобами та шкідниками. Запобігає пошкодженню майже всіма видами ґрунтових шкідників, надійно захищає від дротяників, личинок травневого хруща тощо. У бі­льшості випадків за допомогою престижу вирішується пробле­ма захисту від колорадського жука. Старий жук гине, немає яйцекладки, і впродовж вегетації на посівах жодного разу не застосовуються інсектициди. Витрати робочої рідини - 20 л/т. Разом з протруюванням бульби картоплі бажано обробити стимулятором та мікроелементами, проте слід зауважити, що це потрібно робити не раніше як за 3-4 години до садіння. Весняне протруювання знижує випадання рослин, збільшує число продуктивних пагонів і розвиток листкової поверхні рослин, зменшує розвиток хвороб під час вегетації і забезпечує приріст урожаю на 50-70 ц/га.