6.1. Біологічні особливості пивоварного ячменю

Біологічні особливості.
Підвищує якісні показники зерна пивоварного ячменю помірна вологість повітря, достатня кількість вологи в ґрунті навесні, рівномірне підвищення температури впродовж вегетації (від 8°С у квітні до 19°С у липні), невелика кількість опадів влітку (зростання суми опадів з 30 мм в квітні до не більше 80 мм в липні).
Для ярого ячменю, зерно якого використовується на пивоварні цілі, кращими ґрунтами є чорноземи, темно-сірі та сірі лісові ґрунти, що найпоширеніші в Лісостеповій зоні. Високі врожаї ячменю з добрими якостями зерна одержують також на дерново-карбонатних ґрунтах. Менш придатні для нього ґрунти дерново-підзолисті піщані та супіщані на Поліссі, а також дерново-підзолисті поверхнево оглеєні в Передкарпатті з підвищеною кислотністю. Враховуючи великий попит на зерно пивоварного ячменю, необхідно зазначити, що в областях Західної України, крім Закарпатської, ґрунтово-кліматичні умови надзвичайно сприятливі для вирощування пивоварного ячменю.