6.4. Попередники та підготовка грунту під пивоварний ячмінь

Попередники.
Добрими попередниками є просапні. На кращих ґрунтах це цукровий буряк, кукурудза, а на бідніших - картопля. Необхідно зазначити, що цукровий буряк і картопля будуть добрими попередниками для пивоварного ячменю тільки в тому випадку, коли вони сформували високий урожай, використавши для цього основну частину внесених під них органічних та мінеральних добрив. На багатих ґрунтах навіть залишки гички на полі, через високий вміст у ній азоту, можуть створити певні проблеми. Тому всю гичку потрібно використати на кормові цілі і вивести з поля. Ріпак також проблематичний попередник для пивоварного ячменю, оскільки з соломою залишається значна кількість азоту в ґрунті. Зернові для пивоварного ячменю мало придатні. Можна сіяти лише після зернових, що розміщені після бобових, або добре угноєних просапних. Частково підвищується цінність зернових як попередників для пивоварного ячменю при висіві післяжнивних культур на зелене добриво. Для цього висівають не пізніше 10 серпня гірчицю білу з нормою висіву 20 кг/га, фацелію (10 кг/га), ріпак (15 кг/га), та інші.
Зернові бобові (горох, кормові боби та їх суміші з вівсом) знижують пивоварні якості через високі залишки азоту в ґрунті. Тільки на малородючих ґрунтах з достатніми запасами вологи бобові можна використовувати як попередник для пивоварного ячменю.
Не рекомендується підсівати пивоварний ячмінь багаторічними бобовими травами. Встановлено, що при підсіві конюшини вміст білка збільшується на 1-2%, а вміст крохмалю знижується на 2-5%.
 
Підготовка ґрунту.
Залежить від попередника. Після збирання просапних зразу ж проводять оранку, за винятком кукурудзи, де перед оранкою поле дискують.
Після зернових поле дискують і висівають післяжнивні на зелене добриво. У жовтні приорюють зелену масу разом із залишками соломи. Якщо сидератів не висівають, поле дискують 1-2 рази, а оранку на зяб проводять у вересні.
Якщо навесні виникає потреба проводити культивацію на глибину 12-14 см, то поле після сівби обов'язково коткують.