5. Догляд за посівами та збирання гарбузів

Догляд
Зразу ж після сівби поле коткують. Через 4-5 днівпроводять досходове боронування для знищення бур'янів у фазі білої ниточки. Перший міжрядний обробіток на глибину 5-6 см проводять, коли позначаються рядки, другий - через 10-15 днів на глибину 10-12 см, третій і четвертий через 12-15 днів після попереднього, зменшуючи глибину до 5-6 см.
У фазі першого справжнього листка посіви прополюють від бур'янів і проривають, залишаючи в гнізді 1-2 найкраще розвинутих рослини. При потребі посіви прополюють вдруге.
 
Збирання
Збирають гарбуз столовий при повній стиглостіплодів до настання приморозків. На корм можна використовувати окремі плоди швидше - при досягненні великих розмірів. Достиглі плоди добре зберігаються впродовж 3-4 місяців у сухих приміщеннях або буртах. Оптимальна температура для зберігання 3-4°С. Краще зберігаються такі сорти: Мозоліївський 15, Український багатоплідний, Мигдальний 35.