3. Догляд за посівами та збирання лаванди

Догляд
Догляд полягає у розпушуванні міжрядь (4-5 разів), своєчасному підсаджуванні лаванди замість загиблих рослин. Перше розпушування міжрядь проводять наприкінці березня культиватором КРН-4,2 на глибину 8-10 см. Наступні на глибину 10-12 см. Щороку після збирання суцвіть куші обрізують, видаляючи сухі й пошкоджені гілки. Услід за цим кущі омолоджують, зрізаючи їх на 1/2 однорічного приросту машиною ГЮЛ-1. Омолодження плантації повторюють через кожні 5-6 років промислового використання. Для знищення бур'янів, крім гербіцидів суцільної дії, вносять 2,4Д 500 (3,0-4,0 л/га), лонтрел (1,0-1,7 л/ra), набу (5,0-7,5 л/га), поаст (5,0-7,5 л/га), греф-лан (4,0 л/га).
 
Збирання
Починають збирати лаванду, коли в суцвіттях зацвітає 50 % квіток (кінець червня - початок липня). Зрізають квітконоси завдовжки 10-12 см. Збирання необхідно закінчити впродовж 12-15 днів.- Для збирання використовують лавандозбиральний комбайн "Крим" (Лум-2). Впродовж години урожай суцвіть потрібно доставити на ефіроолійний завод. У дощові і похмурі дні вихід олії зменшується, тому суцвіття за такої погоди не збирають.