2. Технологія вирощування лаванди

ТЕХНОЛОГІЯ ВИРОЩУВАННЯ
Вирощують на малородючих землях, де інші культури дають низькі врожаї. За рахунок добре розвиненої кореневої системи добре захищає грунти від ерозії.
 
Вибір ділянки
Під плантації відводять добре освітлені поля, захищені від північних і північно-східних вітрів. Крутизна схилу не повинна перевищувати 10°, щоб була можливість застосовувати механізми. Розміщують її поза сівозміною, щоб росла на одному місці 15-25 років. Нові плантації закладають після зернових культур, однорічних трав.
 
Обробіток грунту
Після збирання попередника вносять гербіцид    суцільної дії (раундап чи інші). Через 3-4 тижні орють на глибину 45-50 см. Впродовж весни і літа наступного року поле витримують у стані чорного пару, проводячи поверхневі обробітки в міру появи бур'янів. Наприкінці вересня - початку жовтня поле обробляють чизель-культиваторами на глибину 20-25 см.
 
Удобрення
Під оранку вносять 40-50 т/га органічних добриві мінеральні: фосфорні (Р100-120) та калійні (К40-60). Азотні добрива (N80-60) вносять під останню глибоку культивацію. Щорічно пізно восени за допомогою рослинопідживлювача вносять повне мінеральне добриво N60P60K60.
 
Садіння
Садять саджанці лаванди лавандо садильною машиною або вручну за схемами 1,0 х0,5 м або 1,2 х0,5 м. Глибина садіння 20-25 см. Під час садіння кореневу шийку заглиблюють нижче поверхні грунту на 5-6 см. Оптимальний строк садіння - друга половина жовтня і листопад. Можна висаджувати у відлигу взимку або рано навесні.
Останнім часом плантації лаванди закладають висіванням насіння на постійне місце у листопаді - грудні, до замерзання грунту. Норма висіву 4,5 кг/га, ширина міжрядь - 1 м.