3. Технологія вирощування кунжуту

Попередники
Кращими попередниками кунжуту є зернові та зернобобові культури. На попереднє поле повертають не раніше, ніж через 6-7 років, щоб зменшити ураження хворобами і пошкодження шкідниками. Кунжут вимагає чистих від бур'янів полів, оскільки дуже повільно росте на початку вегетації.
 
Обробіток грунту
Кунжут - просапна культура. Обробіток грунту при його вирощуванні мало відрізняється від обробітку під цукровий буряк, картоплю. Навесні є час для проведення декількох суцільних розпушувань до сівби з метою знищення бур'янів, доведення грунту до посівного стану.
 
Удобрення
Під зяблеву оранку вносять фосфорні та калійні (Р45-60 К45-60) добрива. Навесні під культивацію застосовують азотні (N60-90) добрива. У вологих районах ефективні підживлення азотом.
 
Сівба
Кунжут сіють широкорядним способом з міжряддями 45-70 см. Глибина загортання насіння - 2-3 см. Норма висіву - 6-8 кг/га. До сівби приступають при прогріванні грунту на глибині 5-8 см до 15-18°С. Така температура на півдні України встановлюється орієнтовно 1-10 травня, на заході України - 10-20 травня.
 
Догляд
Після сівби поле коткують, з появою сходів приступають до міжрядних (2-3 рази) обробітків. Шаровку проводять мілко, на глибину 3-4 см. Глибина першого міжрядного розпушування грунту становить 5-6 см, наступних - 6-8 см і 8-10 см.
 
Збирання
Сорти кунжута з коробочками, ідо розтріскуються збирають роздільним способом. Скошують у валки при побурінні нижніх коробочок, коли насіння набуде типового забарвлення. Після підсихання обмолочують комбайном.
Сорти з нерозтріскуючими коробочками збирають прямим комбайнуванням з пристовуванням для дрібнонасінних культур.