Соняшник є головною олійною культурою в Україні. Насіння сучасних високоолійних сортів містить 50-55% олії (на абсолютно суху масу насіння) і 16% білка, а ядро відповідно 65-67%о і 22-24%. Соняшникова олія належить до групи напіввисихаючих, вона має високі смакові якості і переваги перед іншими рослинними жирами за поживністю та засвоєнням. Особлива цінність соняшникової олії як харчового продукту зумовлена високим вмістом у ній ненасичених жирних кислот (до 90%), головним чином лінолева (55-60%) і олеїнова (30-35%). Біологічно найкорисніша лінолева кислота (у нових сортах її вміст досягає 75-80%), яка нормалізує холестериновий обмін, що позитивно впливає на здоров'я людини. До складу олії входять фосфатиди, вітаміни А, Д, Е, К та інші дуже цінні для людини харчові компоненти. її використовують в їжу, для виготовлення рибних та овочевих консервів, маргарину, у хлібопекарській та кондитерській промисловості.
У насінні соняшнику багато магнію, необхідного для нормальної діяльності серцево-судинної системи.
При переробці насіння на олію, одержують макуху або шрот, які є цінним концентрованим кормом з вмістом білка 35-36%. До складу білка входять всі незамінні амінокислоти. У 100 кг макухи міститься 109 кормових одиниць. Соняшниковий білок має не тільки кормове, але й харчове значення і використовується для виготовлення продуктів харчування. Вміст цінної амінокислоти - метіоніну, що бере участь у жировому обміні, у соняшнику більший, ніж у плодах арахісу, грецького горіха, фундука.
При вирощуванні на кормові цілі зелену вегетативну масу соняшника (300-600 ц/га) згодовують худобі і силосують.
Соняшник - цінний медонос. Серед польових культур соняшник є однією з найщедріших. З 1 га при врожайності насіння 25 ц/га можна одержати 1200 кг олії, 800 кг макухи (300 кг білка), 500 кг лушпиння (70 кг дріжджів), 1500 кг кошиків (прирівнюється до сіна), 35-40 кг меду і багато ін. Для виробництва 1 т соняшникової олії потрібно 1 га, а 1 т тваринного масла - 8—10 га ріллі.
За останні 30 років споживання рослинних жирів на душу населення подвоїлося. У країнах Європейської співдружності (ЄС) на одну людину використовують в рік по 41 кг олії, в середньому в світі - 15,7 кг.
Найбільше олії в світі виробляють з насіння сої. Соняшник входить у четвірку головних олійних культур (табл. 1).
Таблиця 1- Виробництво олії у світі, млн. т
Культура
1991 р.
1993 р.
1995 р.
1997 р.
1998 р.
1999 р.
Соя
15,9
17,2
19,8
19,9
20,2
20,5
Пальма
11,2
13,4
15,2
16,2
16,4
16,7
Ріпак
8,8
9,1
10,3
11,3
11,4
11,6
Соняшник
8,1
7,7
8,5
9,2
9,3
9,5
Бавовник
4,0
3,9
3,8
4,1
4,1
4,3
Арахіс
4,0
4,0
4,3
4,3
4,5
4,6
Кукурудза
1,5
1,6
1,8
1,9
2,0
2,1
Оливки
1,6
2,0
1,9
1,7
1,8
1,9
Всього
61,6
66,6
72,9
75,8
76,4
77,1